A C betűs testtartás okai

 

Ha helyes lenne a testtartásunk, akkor a keresztcsont a farkcsontal együtt domború, az ágyéki szakasz, ami 5 csigolyából áll az homorú, a háti 12 csigolyából álló szakasz, ismét domború és a nyaki 7 csigolyából álló szakasz ismét homorú tartásban lenne. Ma a legtöbb ember sajnos nem így tartja a gerincét. Ennek leggyakoribb oka az ülőmunka, a gerincet mozgató izmok gyengesége vagy túlzott feszessége, az elkényelmesedett életmód. Vagy éppen a túl sok feszültség, stressz és önbizalomhiány is állhat a háttérben.

Ahogy általában tartjuk magunkat az olyan, mint egy C betű. Fejünket előre lógatjuk és a két vállunk előre lóg, a hátunk görbe és a lumbalis szakasz is kiegyenesedik. Ezáltal nemcsak megterheljük a nyaki és lumbalis porckorongokat, de 30%-al csökken testünk vitalitása. Csökken az oxigénellátás szervezetünkben, romlik a vérkeringés. Hosszú távon így a nyaki és a lumbális szakaszon is előidézzük a porckorongsérv és a banyapúp kialakulását.

Néhány egyszerű, hatékony gyakorlattal rengeteget tehetünk az egész gerincünk egészségéért. Csapjunk is bele!

1. Feszes vállkörzés

 

1) Csípőnket billentsük kissé előre, hogy az ágyéki szakasz ismét homorú állapotba kerüljön!
2) Mindkét vállunkkal egyszerre körözzünk kétszer- háromszor hátrafelé, mindeközben a mellkast nyomjuk előre!
3) Fejünket ne billentsük hátra, helyette leszegett állal, húzzuk a fejet hátrafelé a tarkó irányába!
4) Néhányszor zárjuk össze hátul a két lapockánkat!

 

2. A nagy S betű

 

1) Bal kézzel a fejtető felett átnyúlva érintsük meg a jobb fülünket az ujjainkkal és tenyér gyökkel húzzuk a fejet finoman balra 30 másodpercig!
2) Nagyon fontos, hogy közben a jobb kezünket tegyük hátra a bal lapockánkhoz. Így sokkal eredményesebb a gyakorlat, mert így egyenesebben tartjuk a hátunkat.
3) Végezzük el a gyakorlatot a másik oldalon is.

 

 

3. Homorító hinta

 

A napi munka közben legalább 20-30 percenként homorítsunk hátrafelé! Ezt a gyakorlatot érdemes kilégzés közben végezni. Kilégzéskor a keresztcsont felső része előre billen, ezt nevezzük Nutációnak. Ha 45 fok nál nagyobb szögben végzünk előrehajlást, akkor a keresztcsont hátrafelé billen, ezt nevezzük Kontranutációnak. Belégzéskor a keresztcsont kontanutációt hajt végre, hátrafelé billen. Előrehajláskor érdemes belélegezni, hátrahajláskor pedig kilélegezni. Ezzel segítjük a keresztcsont mozgását, ami jótékonyan hat az SI ízület működésére. Tehát:

1) Lélegezzük be a levegőt, előre döntve törzsünket
2) Fújjuk ki a levegőt úgy, hogy gerincünket egyenesen tartva hátra döntjük törzsünket

Ezek a gyakorlatok akár a munkaszünetben is kényelmesen elvégezhetőek és máris sokat tettünk a gerincünk egészségéért.

 

Ha szeretnél hosszabb ideje fennálló, komoly fájdalmak esetén is gyors, hatékony segítséget adni a hozzád forduló vendégeknek, nézd meg az S.I-terápia oktatás kezdetéről szóló videót és ismerd meg a japán fájdalommentes S.I – gerincterápiát.: https://www.youtube.com/watch?v=-jcJ9eYXbz4

Tájékoztatjuk, hogy weboldalunkon a jobb működés érdekében és a felhasználói élmény fokozására sütiket (cookies) használunk.